onsdag 29 september 2010

Tårta till min kära mor!

Idag fyller mamma 45år :) Grattis grattis!! Hon ville inte bli firad men vi barn ville såklart träffas ändå och givetvis var hon tvungen att få lite tårta =) De var meningen att de skulle bli en överaskning men hon hade visst förväntat sig att vi skulle komma med tårta så här var de ingen ide att överraska inte. Fullt hus var de också så vi var 13 stycken att dela på tårtan men den räckte att ändå. De är så mäktige dessa tårtor! ;)
Mamma älskar lila så färgvalet var inget svårt, hon är väldigt glad i geishachoklad så därför blev den fylld med just geisha och hallonmousse + sylt. En bra kombination :)

Gjorde rosorna i två olika färger på bladen. Blev väldigt fint :)
Lite bättre bild på mönstret på nederdelen. Använde min mönstermatta för första gången :) Om ni undrar varför jag har just detta mönstret så är de för att jag har kompisar som har de andra sorterna och de fanns bara denna kvar att köpa ;) Kan ju inte ha lika heller ;)


Å så här blev resultatet!! Mamma var supernöjd som vanligt. Nu väntar de spänt på att se tårtan på mitt kalas på söndag :-)

Dödskalletårta

Äntligen en tårta med fria händer. Mycket roligare att jobba då :) Blev väldigt nöjd och vill inte alls tänka på de sista två tårtorna jag gjort haha..

Den är fylld med algrensbilarfluff och nonstopp+ljuschokladmousse
Täckt med Sp blandat med marsipan


Liten förhandstitt...

på vad som ska serveras på mitt kalas :) ROOOSA SÅKLART!! =)

Vit choklad och rabarbermuffins med creeme cheesefrosting.

Marsmuffins med nutellafrosting

Dammsugare. Smakar precis som dammsugare..

Recept Dammsugare
100 g smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
Drygt 4dl kaksmulor (från sockerkaka eller likn.)
1 dl havregryn (gärna körda lite lätt i mixer)
1 msk punch (eller arraksessens) eller efter er smak
200 g marsipan
200g mörk choklad (hade ljus)
 
Kör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt vaniljsocker, kakao, kaksmulor och havregryn och rör till en jämn smet/deg smaka av med punch eller arrak.Rulla till ca. 1,5cm tjocka längder. Låt stå i kylen en stund för att stelna Lite. Kavla ut marsipanen (använd lite florsocker så den inte fastnar. Rulla in kakrullarna i marsipanen och skär i ca 4cm långa bitar. Smält chokladen och doppa ändarna i choklad. Låt stelna i kylskåp.

Kommer nog bli bra detta. Rosa är fint, älskar rosa!! =)

måndag 27 september 2010

Mat med kärlek :)

I måndags bakade jag ju 3 satser med bröd (2 olika sorter) + 2 satser med dajm och mandelbullar. Under tiden förberedde jag kolapaj med valnötter och till sist pirogerna. Jag höll på konstant och ugnen stod även på i 10 timmar. Gud vad varmt det var!! Var skönt när allt som skulle jäsas var klart så man kunde öppna dörrar och fönster.. (den extra frysen då, den är snart full haha)

Kan säga att middagen fick lite kärlekstema =)

Tårta med Saluki

Här får ni se bild på tårtan jag gjorde häromdagen. Beställaren hade bestämt precis hur den skulle se ut så jag hade inga fria händer alls. Tyckte nog de blev lite rörigt med både rosor och hjärtan längst kanten men de var ju de som var bestämt så. Hundrasen saluki var inte lätt att skära till då tårtan bara var ca 15cm så hunden blev ungefär 9. Trodde faktiskt inte att beställaren skulle bli nöjd eftersom hon hade så många krav och dels för att jag inte blev de. Men hon skicka sms igår "den var jätte jätte jätte fin! Tusen Tack! Du är DUKTIG du!!!!" så de tolkar jag som att hon iaf blev nöjd och de känns superbra, får hoppas att födelsedagsbarnet blir nöjd också men de är några dagar kvar tills hon får se den :)

Idag ska de bakas massa inför kalaset. Fyller ju år på söndag å eftersom jag jobbar så hade jag tänkt ha kalaset på måndag men så kom jag på att kompisarna som bor långt undan bara kan komma på helgen å säkert pappa också så då blir de säkert ett minikalas. Känns lite onödigt. Prata med mamma igårkväll och hon hade fått för sig att jag sagt för länge sen att kalaset blir på min födelsedag klockan 5 och de hade hon sagt till allihopa så jag får väl se om jag kanske kan ringa och ändra dag med någon..

I morgon är de dags för ny tårta igen :)

fredag 24 september 2010

Bakdag deluxe!!

Gud vad gott med alldeles nybakta rosenbröd =) Varit uppe i tre timmar och redan hunnit baka tre satser bröd. Rosenbröd och sirapsrutor. Känns underbart att redan fått gjort så mycket. Nu ska de bakas dubbelsats dajm och mandelbullar, sen paj och sen piroger. Min assistent går verkligen varm idag och den nya frysen ska fyllas fortast möjligt :D

Recept klassiska rosenbröd
25 - 30 bröd
Ugn 250 grader ca 9 min
  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 0,5 dl rapsolja eller ngr msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • ca 8 dl specialvetemjöl
  • ca 3 - 4 dl dinkelmjöl
  • (Jag bytte ut mjölen mot vanligt mjöl + grahamsmjöl)
  • 1 uppvispat ägg
  • vallmofrön
Sätt på ugnen. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Smula jästen i degbunke, slå över det ljumma vattnet, tillsätt salt, olja och sirap, blanda till jästen löst sig. Jag brukar köra allt i hushållsmaskin. Tillsätt mjölet, obs att degen får inte bli för fast ej heller för kletig, korrigeras med mer vatten eller mer mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt jäsa i bunken under duk ca 30 min. Vält sedan ut degen på bänk och arbeta den några minuter, dela i ca 20 - 30 bröd, beroende på hur stora de skall bli. Jag gjorde runda bullar av halva degen och avlånga bullar av resten. De avlånga klippte jag djupa jack i med en sax. De fick sedan alla jäsa på plåtarna under duk i 30 min. Pensla bröden med uppvispat ägg, strö över vallmofrö och grädda i övre halvan av ugnen ca 9 min. De skall ha fin färg.
SUPERGODA :D

Ny frys =)

Härom dagen kom jag ju på att jag verkligen behöver en till frys då den stora jag redan har är full, egentligen har jag tänkt på de länge men först då berätta jag för älsklingen att jag nog måste köpa en.
Idag var vi och köpte en =) Trodde jag skulle få en liten men jag fick en stor frysbox- darlingens kommentar var att "de är väl likabra du får en stor för annars blir den väl full efter en bakning" ;)
Så giss om jag är suuugen på att baka nu!! :) Eller jag får väl vänta tills i morgon iaf så den har blivit kall å så :)

TACK DARLING!!

onsdag 22 september 2010

En frys till vore drömmen de!


Skulle verkligen, verkligen, verkligen behöva en extra frys!! Har ju turen att ha ett stort fryskåp (många av de som bor i tvåor har bara en liten halv-frys) men de hjälper ju ingenting när de är så fullt att saker t.o.m ramlar ut när man öppnar de.
I dagarna som kommer måste jag ju dessutom baka massa, vore ju bra om man kunde gjort lite i förväg å bara stoppa i frysen, fast just de ja, har ju ingen som helst plats över, inte ens till ett litet korvpaket!
Nää en bakfrys vore toppen de ;)


Skickade till darlingen att jag nog MÅSTE ha en frys till, han svara efter typ 3 minuter att nu har jag fixat så att vi ska åka och kolla på ett i helgen. Min pojkvän är ju bara för bäst han =) Inga protester här inte ;)

söndag 19 september 2010

Scandinavium Cake Show!

Igår ringde klockan 05.15 som vanligt när man ser fram emot något så är man plötsligt superpigg och tänker inte alls på vad klockan var.
Klockan 6 var Milla här och vi drog iväg till kungälv där kursen var. Vi var väl där först och vi var också de som drog sist hehe...
Var sen säkert 40 stycken som stod i entren vid tio tiden då de skulle öppna, de började dock inte att släppa in folk förens 10.15 vilket gjorde mig å Milla väldigt stressade eftersom kursen vi skulle gå var halv elva och vi visste inte ens vart den höll till och så hade vi lagt undan grejer till den som vi skulle hämta någonstans och betala. Personalen leta som bara den efter mina saker och tiden gick och guud så stressade vi var, men vi tänkte att de nog är fler än oss som blir sena eftersom vi var bland de första som kom in och än var de många i kö. De 50 första fick förresten en bok =)

Så här såg våran kursledare ut.
Som vi trott så blev kursen nästan en halvtimma sen eftersom de tog tid innan alla stöp in.
Var jättekul att gå kurs och de gick jättebra att förstå Karen men tiden kändes lite knapert, mot slutet så stressa vi som tusan å man hade inte tid att modellera bort sprickor utan allt skedde i stress. Kursen drog ut på tiden och tillslut så var de bara att kasta in allt i påsen igen eftersom en ny kurs skulle börja om en kvart, egentligen skulle de varit 45 minuters mellanrum. Så de var lite synd att de var så tajt med tid men de var jättekul och man lärde sig massa nytt, de två och en halv timme gick väldigt fort! :)
Så här blev min baby, dock med en del bristningar pga tidsbrist...
Sen efter kursen kunde vi äntligen få gå å kika på alla tårtor. Guuud så mycket fint!! Fattar bara inte hur vissa får till de! Jäkligt imponerad...
En tårtställning med vattenfontän. Väldigt effektfull :)

Fanns en del superfina buketter, de såg så verkliga ut så man kunde lika gärna gå med en sån här sockerbukett på bröllopet ;) Hade varit kul å lärt sig göra dessa men de tar nog tid..
De som hade utställningen hade shabby chic tema. Massa fint :D
En överblick över den stora salen..
En överblick över affären. Blev förvånad över att den var så stor. De hade ju massa saker och vi gick å kika där väldigt mycket. Man såg nya saker varenda gång. Skulle kunna spendera hur mycket som helst men efter att ha handlat 3 gånger och mässan totalt gått på 2500kr så fick de vara bra haha =) Tur de är två år till nästa gång så man hinner spara ihop mer :)
En tårta med Paristema. Undrar verkligen hur lång tid denna tog att göra för de var väldigt många små detaljer. Väldigt imponerad!! Ni kan se bilden större om ni trycker på den...
Fanns väldigt många modellerade figurer, Vissa såg ut som riktiga dockor som man köper i leksaksaffären, grymt imponerad!

Även detta var ett av de mest välarbetade projektet, undrar verkligen hur lång tid de tar att göra en sån. Hade jag fått en sån så hade jag nog ställt den i bokhyllan för inte hade jag velat förstöra den hehe..
Och tillsist en bild på min stooora shopping efter att ha handlat tre gånger :) Personalen var lika glad varje gång vi kom fram till kassan och sa nämen är du här igen =)
Efter tredje gången så sa jag å Milla att nu måste vi nog åka hem hehe. Undrar hur många gäspningar och gud de kom under resans gång hehe. Trött som ett as, kom hem vid nio och då var jag helt slut!
De hade även massa demostrationer hela dagen och även ett rum med tidigare vinnartårtor samt en projektor där de visade en film med massa tips och ideer. Hur bra som helst. En kanondag kan jag säga!! Man hade lätt kunnat vara där i två dagar för att verkligen fått se allt, nu kändes de som att man fick skynda sig igenom allt.

tisdag 14 september 2010

Macarons i Paris

Kakorna Macarons ser man i var och varannan bakblogg. De verkar vara väldigt populära då så många bakar dom och jag har faktiskt tänkt länge att jag ska prova att baka såna trots att de verka vara väldigt svårt att få dom helt släta...
Nu när vi var i Paris så såg vi Macarons i flera skyltfönster och när man börja kolla efter dom så fanns de på typ varenda cafe. Läste när jag kom hem att Macarons kommer från Frankrike från början så då är de väl inte så konstigt... De kosta mellan 5-9kr styck och man kunde få dom i jättefina askar från 60kr och uppåt. Jag bara tog kort och när vi gått några varv så kom jag på att jag nog borde köpa ett paket eftersom jag då skulle veta först och främst hur en macarons smakar och även kunna veta vilken smak som jag gillar bäst. Om jag ska prova att baka alla sorter eller flera för å kunna ta reda på favoriten så skulle de ju ta väldigt lång tid hehe.
Så då gick vi på macaronsjakt, ville ha ett snyggt paket, såg en jättefin affär där de hade jättefina sidenband och sånt runt (tog aldrig kort där) men givetvis så hitta vi ju aldrig tillbaks trots att vi visste att de var inom de eller de kvarteret.

Fanns även stora Macarons för cirka 20kr styck...

Flera affärer hade dom liggandes i massa fina vasar och skålar.

Tillslut hitta jag mig ett paket som jag bara var tvungen att ta typ för vi var tvungna att åka vidare. Detta kosta 80kr för 9 stycken.

Så igår kom jag på att dessa måste vi ju smaka, har inte haft tid innan! Och överlag så var kakan väldigt god, den riktigt smälte i munnen. Men som en vanesak så skrev jag ner precis vad vi tyckte om varje sort.
Var väldigt svårt att veta vad de var för smaker, vi försökte lista oss fram till de men om du kanske vet så får du gärna säga till vad du tror de kan vara.

* Vit med prickar: Vanilj med krossad choklad? Nutellafyllning [Delad 1a plats]
* Rosa: Jordgubbssmak? [Okey]
* Lila-vinröd: Väldigt svår att gissa smak men tror kanske svartvinbär? [Inte god]
* Brun: Mörk chokladfyllning [Sådär]
* Mörk rosa: Svagt hallon [God]
* Vit: Naturell med vitchoklad fyllning, tror vi iaf. [Ganska god]
* Limegrön: Måste vara pistaghefyllning [Delad 1a plats]
* Ljus brun: Kaffe eller Cappushino [Äcklig]

Vilken är din favorit?

måndag 13 september 2010

Min första receptbok



Var ju hos mamma för ett tag sen och rensade ut massa av sånt man gjort själv. Mycket kastade jag men min allra första receptbok var jag ju tvungen att spara! Så här såg den ut :) Fanns mer recept men ni förstår nog vad nog jag var, haha :) Rolig grej måste jag säga =D

tisdag 7 september 2010

Bakat bröd igen...

Eftersom de går åt så mycket bröd här så var de väl lika bra att göra ett gäng igen. Denna gången provade jag att göra sirapsrutor som jag fått receptet av återigen från Erika =)
Och de blev en succé, älsklingen älskade dessa bröd och de var de godaste bröd han ätit, och jag fick mer än gärna göra de fler gånger! Ett gott betyg tycker ja :) Dock så åt han så många så i morgon är dom väl slut, hehe.

Godaste pajen-någonsin!!

Såg för ett tag sen en paj på Erikas fina blogg som jag blev såå sugen på att testa! Idag fick jag chansen, min mamma berätta igårkväll att hon och gubben kommer hit vid 11.30. Så jag ställde klockan på 8 för att hinna baka så de fanns nybakad paj tills dess. Tommy ringde dock strax före och sa att mamma inte gått upp än så de kommer inte förens i eftermiddag. Jag å älsklingen klara dock inte hålla oss när den pajen som jag fyllt med Hallon och rabarber luktade så gott så vi tog för oss. Å jäklar vad god den var!! =D Tack Erika för att du delat med dig och för att jag fick låna receptet ;) Sen kommer de efterlängtade besöket och då ska de också få säga vad de tycker men jag tror de kommer tycka precis som vi - Mycket väl godkänt :D

lördag 4 september 2010

Kalas hos gullungen!!

Vi kom några minuter för sent till kalaset så födelsedagsbarnet kom lite sent men de gjorde ju ingenting :) Och där var de massa folk!! Eller folk å folk, familjen kan man väl säga. 13 stycken var vi så de blev väldigt fullt och vi blev tvungna att dela upp oss i två rum men så har de nog nästan alltid varit kom jag på, brukar alltid vara att barnen sitter vid ett eget bord...

Liam fick massa presenter, och alla var nog minst lika roliga och han var tvungen att leka med varje grej ett tag innan man kunde tvinga på han att öppna ett nytt. Tog lite tid om man säger så haha :D
Här ser man en del av alla huvuden som tittar fram när man ropar tårta hehe. Fick väldigt många kommentarer om den! :) Något av barnen utbrast går den att äta och ett annat fråga hur tusan man gör en sån. De vuxna var ju såklart också väldigt imponerad och de sa att de inte ens funderat över om jag skulle lyckas eller inte för jag fixar allt (tydligen) =) Var väldigt många som tog kort och då blir man glad :)
Såklart så skulle ju födelsedagsbarnet blåsa ut ljusen :) Duktig han!!
Alla hugger in och massa skratt blir det ;)
Syrran tyckte dock inte de var så bra att ha "leksaker" på tårtan för Liam ville ju mest leka med Sp-Traktorn än att äta haha :D Jaja jag följde ju iaf alla andra krav hon hade på tårtan ;)

Dagens tårta :)

Totalt 11 timmar tog de att göra denna tårta. Blev inte riktigt som jag tänkt mig men är nöjd med slutresultatet ändå. Blev klar såppas sent så de blev superstressigt att hinna duscha å göra sig klar för kalas och hämta Liam på dagis. Nu är de iaf gjort så nu vänta vi på att näste man ska komma ut från duschen så blir de iväg på kalas. Tänk att mosters lilla pojke nu blivit två år! =)


Fylld med Kinderäggsganache och napparfluff, spacklad med grädde och täckt med Sp. Dekorationer är gjorda i Sp blandat med Fp.

fredag 3 september 2010

Traktor muffins

Idag fyller ju min älskade systerson år och ni har väl säkert inte missat att han fullkomligt älskar traktorer! Givetvis ska han ju få en tårta med traktor på som jag snart ska börja med men under tiden tänkte jag visa er mina traktor muffins jag gjorde igår som ska matcha tårtan :)

Det är Rabarber och Halloncupcakes med en cream cheese frosting på som inte alls blev som den skulle! Hehe. Florsockret räckte inte till hade nästan en hel, så jag använde min fantasi och tänkte att marsanpulver kan man säkert ha i för att de ska tjockna... Njae de hjälpte inte något nämnvärt mer än att smaken blev lite godare fast de blev prickigare då :( Rotade mer i skafferiet och hittade maizena stärkelse som jag provade och de blev tjockare så jag tänkte ja de funka. Smaka av och kom fram till att här behövs massa mer vaniljsocker. Men sen när jag skulle börja fylla spritspåsen så var den lös igen så de blev som de blev alltså. Konstigt att jag förra veckan hade 5 paket florsocker och nu har jag inget. Borde finnas 2kg´s påsar eller så av de också så man kan ha lite på lager...

För er som vill ha receptet på muffinsen så kommer de här, som ni förstår så behöver jag nog inte lägga ut receptet på frostingen ;)

Rabarber & hallonmuffins

av Matilda Karlsson, 8 juli 2007
Normalstora formar, 12 st/plåt (ca 8-9 stora)

3 ägg
1 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 stor stjälk rabarber
1 dl hallon

Sätt ugnen på 225°C. Smält smöret och hacka rabarbern.
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker och rör sedan ner mjölken och smöret.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Blanda i rabarbern och hallonen
och skeda upp smeten i en smord muffinsform eller pappersformar. Grädda i ca 12-15 min.

torsdag 2 september 2010

Baka ihop med busunge =)

Klockan fyra stoppade jag in fläskpannkakan i ugnen så gick jag bort till dagis och hämtade Liam. Var ganska orolig över att de skulle börja brinna eller så men de tar ju bara 5 minuter bort och jag visste att älsklingen kommer hem när som helst så jag chansa. När Liam fick syn på mig så ropa han mamma, mamma och peka på mig så dagisfröknarna titta lite så sa dom nej de där är ju moster =)
Han körde bil han och var egentligen för upptagen för å bli med men så fort han satt i vagnen så var allt bra igen :)
De är så himla roligt när han kommer hit, med en gång han kommer in så går han direkt till köket och pekar på rätt skåp och säger saft. Så då tar jag alltid fram nappflaskan och blandar till han :) Men så är de varenda gång, något slags mönster han har. Men jag borde kanske lära mig att han klarar dricka ur glas men jag är ju också van att alltid ge han flaskan haha :)

Sen efter vi ätit så började vi baka och de tyckte han nog var väldigt spännande och roligt =) Han kunde knäcka äggen helt själv också så jag blev ganska förvånad över hur duktig han var :)

Han skulle såklart helst göra allt själv och att han råka kasta lite socker i hans ansikte gjorde ju såklart inge de var bara kul de ;)

Trodde han skulle vara rädd för elvispen eftersom han alltid är så rädd för ljud och blir jätterädd typ när äggklockan ringer men nej han skulle vara med och vispa också :)

Blanda kunde han själv och han ville ösa ner i formarna själv också. Bra med en hjälpreda fast de blev ju dessto mer att städa då ;)

Efter de så tog jag en dusch och Christian och liam satt vid datan och såg på massa traktorer och bilar som krascha. Han var verkligen rolig att titta på och han dansa under tiden. Filmade de men har inte lagt in de på datan än. Så efter några timmar så var de dags att köra hem han men han ville inte alls åka. Höll sig fast i stolen och skulle se mer, godingen :-) Tillslut stängde vi ner de och sa de var slut så då fick vi med oss han :)

Packade en liten låda med Daim och mandelbullar (såklart) och snoddas så åkte vi och hämtade upp Mia och sen drog vi till Staffan :) Var riktigt trevligt de :) Hann att se på fångarna på fortet också för första gången, typiskt att de ska vara sista avsnittet men så är de när man jobbar kvällar... Så såg min onsdag ut =D